Tuesday, 15 July 2014

COMMON SENSE

Dalam hidup bermasyarakat ni common sense sgt penting. Sifat manusia suka difahami. Egoistik telah sebati dalam diri. Tidak tercalar dek waktu. Jadi, perlu banyak muhasabah diri. Agak2 lah nak menjatuhkan arahan bagai sarjan di dalam baris. Sedangkan kau hanya ahli sama seperti aku. Lagak kau seperti meminta2 dan memanggil2 kaki ku. Kenapa aku bilang begitu? Sebab common sense itu tadi kau masih kurang dan mungkin tak pernah belajar.

Nukilan aku bukan utk memburukkan kau wahai sarjan, tapi kau perlu banyak belajar dlm menghormati orang lain. Tidak perlu mengarah orang sedangkan kau asyik 'berperang' di alam maya sahaja. Kau meminta aku memenuhi keperluan hati dan nafsu kau serentak. Aku kau tidak persetankan. Sangat untung jadi kau sarjan.

Wahai sarjan, kau perlu ingat betapa aku sudah muak dgn sikap mu itu tapi tak bermaksud aku membenci dirimu kerana kau masih bergelar sahabatku. Berbalik kpd apa yg aku bilang di awal ceritanya adalah common sense sarjan. Sarjan perlu lucutkan jawatan sarjan sekarang juga! Perlu jd selayaknya diri itu. Perlu berpijak di bumi nyata sarjan!

-the little chicken-

No comments:

Post a Comment